Top Of The Lake
Dom zlokalizowany jest na wzniesieniu nad jeziorem w Środzie Wielkopolskiej. Wnetrze zostało zaprojektowane dla trzy osobowej rodziny z pasją do odważnego designu. Elementy takie jak butikowy garaż z autorskim oświetleniem czy prywatny domek na drzewie w pokoju dziecięcym sprawiają, że jest to miejsce wyjątkowe. Stylistyka domu jest współczesną interpretacją leśnej chaty w odrobinę bardziej 'luksusowym' wydaniu z akcentami w nurcie mid-century.
Wnętrze powstało na bazie spójnego połączenia i przenikania się brył, faktur i kolorów. Projekt jest przyjemnym połączeniem architektury i natury, która wprost wchodzi do środka przez obszerne, bez ramowe przeszklenia. Kluczowe dla projektu są podziały, które dzielą dom na konkretne strefy jednocześnie przenikając się i tworząc spójną całość. To połączenie rysunków podłóg i sufitów, ścian, faktur i kolorów jest niezwykle ważne. Należy przyjrzeć się detalom, ponieważ tego typu projektowanie - które podkreśla połączenia pomiędzy wszystkimi płaszczyznami w domu wymaga niesamowitej precyzji projektowej i wykonawczej.
Materiały, tekstury i kolory we wnętrzu czerpią z natury - kolory ziemi, głębokie zielenie i czerwienie, a w ich towarzystwie dębowe drewno i lastryko. Zbudowana w ten sposób szlachetna atmosfera domu przełamana jest elementami inspirowanymi leśną chatą, takimi jak belki stropowe, deskowania, stalowe wykończenia czy kamienna podłoga. Finalną warstwą projektową - crème de la crème, są obłości. Zainspirowane designem połowy poprzedniego wieku smukłe, obłe linie łączą kształty, kolory i elementy wnętrza w gładką, spójną kompozycję.
The house is located on the small hill over the lake in Środa Wielkopolska. The interior was created for a family of three embracing their passion for bold design. House feature unique spaces like boutique-style garage in a classic tone with a custom lighting or private tree house inside a child's room. The overall design is a mix of modern approach with a bit of forest cabin and luxury mid-century vibes.
The interior is shaped by a composition of intersecting blocks, structures, textiles and colours. Dark tones greatly contrasts with wood veneers giving a soft, cosy vibe and atmosphere. The proximity of a lake, super thin frame windows and a rich palette of materials creates a bond between house and the nature outside. The essence of the design are the dividers, not solid walls, but shapes on the floors, walls and ceiling. The composition separates the spaces, but at the same time brings them together creating one consistent design.
Colour palette in the vast majority of the house is based on nature. Earth colours, deep greens, deep reds with oak and stone, terrazzo finishes. This elegant vibe is mixed with typical forest hut elements like beams, planks, steel elements or stone floor. On the top of this there is a final layer, the cherry on the cake - the roundness. Inspired by mid-century design, the smooth round lines connect shapes and colours in one complete and seamless composition.

• •                  • •                  • •
• •                  • •                  • •
• •                  • •                  • •
• •                  • •                  • •
• •                  • •                  • •
• •                  • •                  • •
• •                  • •                  • •
• •                  • •                  • •
• •                  • •                  • •
• •                  • •                  • •
Back to Top